Tegelvloeren

Als u de stijl voor de badkamer heeft bepaalt dan is het aan te raden te starten met uw zoektocht naar de best passende badkamertegels. Waar dient u allemaal aan te denken als u badkamertegels gaat kopen?

Geschikte badkamertegels

Er zijn twee eisen die u moet stellen aan badkamertegels:

Waterbestendig

Aangezien de badkamer dé plaats in huis is waar het meeste water vloeit is het belangrijk dat u bij het kiezen van badkamertegels rekening houdt met de waterbestendigheid van de tegel. Dit zijn tegels:

  • met een glazuurlaag
  • die behandeld zijn (geïmpregneerde)

Heeft u al een tegel op het oog maar voldoet deze nog niet aan één van de bovenstaande opties? U kunt de tegel alsnog laten behandelen door een tegelspecialist nadat de tegels geplaatst zijn. De meest gekozen badkamertegels zijn geglazuurde keramische tegels.

Veiligheid

Natte tegels kunnen glad zijn, tenzij u een tegel kiest met een anti-sliplaag. Hoe herkent u deze badkamertegel? Op de tegelverpakking staat een R-waarde aangegeven. Als deze waarde tussen de 9 en 13 is kunt u ervan uitgaan dat deze tegels slipbestendig zijn (hoe hoger, hoe beter). U kunt ook de gradaties A, B of C aantreffen. B en C wil zeggen dat de tegel over een anti-sliplaag beschikt en dus geschikt is voor de badkamer.

Verschil tussen vloer- en wandtegels

Het grootste verschil tussen wand- en vloertegels is dat wandtegels enkel geschikt zijn om op de wand te plaatsen en dat vloertegels op zowel de vloer als wand toegepast kunnen worden. Wandtegels zijn een stuk dunner en minder stevig. Aan de wand voldoen ze prima, maar als er op gelopen wordt, kan er snel slijtage plaatsvinden.

Vloerverwarming

Wilt u uw badkamervloer betegelen, dan is het nu het moment om te bedenken of u vloerverwarming wilt laten installeren. Vloertegels kunnen koud aanvoelen en aangezien u in de badkamer veel met blote voeten loopt, kan vloerverwarming een echte toegevoegde waarde zijn. Daarnaast geleidt de vloer de warmte geleidelijk in de ruimte waardoor u geen radiator meer nodig heeft.

Meer ruimte in de badkamer

Onderstaand vindt u inspiratietips om optisch meer ruimte in uw badkamer te creëren:

  • Grote tegels (start bij 30 cm)
  • Horizontale rechthoekige tegels
  • Gekalibreerde tegels (voeg is minder zichtbaar)
  • Lichte kleuren en natuurtinten (wit, lichtgrijs)
  • Voegen in de kleur van de tegel

Maar ook:

  • Transparante producten (bijv. douchewand van glas)
  • Ramen vrij houden voor zoveel mogelijk lichtinval
  • Spiegels

Trend: strook gekleurde tegels

Was het eerst gebruikelijk om te kiezen voor één tegelsoort voor de hele badkamer, tegenwoordig gaat het veel meer om beleving. Dat ziet u al terug aan dat men vaak een andere kleur tegels kiest voor op de vloer en wand, maar ook aan het onderbreken van de wand met een ander soort tegel. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de vloertegel in een strook achter het toilet of de douche door te laten lopen of misschien wel te gaan voor een kleurrijk mozaïek. Zo kunt u sfeer aanbrengen in uw badkamer.

Voor een goede impressie kunt u het beste naar de winkel komen daar kunnen onze specialisten u verder helpen.