Vinyl

 

Vinyl beter bekent als zeil, wordt allang niet meer alleen in het toilet of de keuken geplaatst,
maar is met zijn vele moderne en klassieke dessins uitermate geschikt voor elke gewenste ruimte.
Zo zijn er hout dessins, plavuizen, glad of met antislip marmoleum, look etc.

Vinyl en marmoleum worden vaak over dezelfde kam geschoren. Toch zijn het twee totaal verschillende vloeren. In deze rubriek kom je de belangrijkste eigenschappen te weten.

VINYL

Samenstelling

Een vinylvloer is een veerkrachtige kunststof vloerbedekking, opgebouwd uit meerdere lagen: de onderlaag of rug, een beschermende glasvezellaag, de tekening en de toplaag.

De duurzaamheid van vinyl is afhankelijk van de dikte van de toplaag en de stevigheid van de onderstructuur.

Een extra beschermlaag verhoogt de kras- en slijtvastheid.

Esthetische mogelijkheden

Vinyl is in talloos veel kleuren en dessins te verkrijgen, zowel imitaties van andere vloeren (vb. tegels, parket,…) als originele fantasieontwerpen.

Ook ontwerpen waarbij figuren naadloos in elkaar overlopen zijn mogelijk.

Onderhoud

Een vinylvloer is zeer gemakkelijk in onderhoud. Wekelijks stofzuigen en regelmatig met een voor vinylvloeren bestemd schoonmaakmiddel dweilen volstaat.

Plaatsing

Als je goed met een tapijtsnijder overweg kan, is een vinylvloer makkelijk zelf te leggen. Voor een perfect eindresultaat en om ergernis en problemen te vermijden, is het toch aan te raden een vakman in te schakelen.

Diktes en formaten

Het vinyl is te verkrijgen in diktes variërend van 1 t/m 3.5 mm en in breedtes van 2, 3 en 4 meter breed. Denk er aan dat zwaar belaste vloeren een sterkere en dikkere kwaliteit vergen dan minder zwaar belaste vloeren.

Voordelen van vinylvloeren

  • 100 % antistatisch
  • Geluiddempend effect
  • Voelt nooit koud aan
  • Flexibel product en mede daardoor gemakkelijk zelf te plaatsen
  • Kan overal gelegd worden, ook in natte ruimtes
  • Verkrijgbaar in talloos vele dessins
  • Goedkoop

Nadelen van vinylvloeren

  • Minder duurzaam dan sommige andere vloeren (vb. tegels, linoleum,…)
  • Grote kwaliteitsverschillen; vergewis je ervan dat kwaliteit van de vloer aangepast is aan zijn gebruik

Vinyl
Een vinylvloer is een modieuze vloerbedekking voor een redelijke prijs. Een vinyl vloer is een veerkrachtige kunstof vloerbedekking met een veel mogelijkheden. Denk hierbij aan de vele verschillende kleuren en dessins die er te krijgen zijn. Ook mogelijkheden met betrekking tot het aanbrengen van ontwerpen en figuren die naadloos in elkaar overlopen zijn er genoeg. Een vinylvloer is zeer gemakkelijk in onderhoud, wekelijks stofzuigen en periodiek met een voor vinylvloeren bestemd schoonmaakmiddel dweilen.

Naast de vele kleuren en dessins waarin de vinylvloer te krijgen is, zijn er ook verschillende diktes. Het vinyl is te verkrijgen in een dikte van ca. 1 t/m 3.5 mm, ook is het vinyl te verkrijgen in verschillende breedtes; 2.00 m¹, 3.00 m¹ en 4.00 m¹ breed. Let wel hoe de vinylvloer gebruikt gaat worden; zwaar belaste vloeren vragen om een sterke en dikke kwaliteit en minder zwaar belaste vloeren kunnen voldoen met een iets mindere kwaliteit.

 

trap bekleed met vinyl